Mušle
Příprava mušlí je jednoduchá a rychlá
Čistý přírodní produkt, cenově dostupný, perfektně ošetřený, zdravý, exotický, jednoduchý a rychlý na přípravu. To všechno jsou mušlí superlativy. Načerpejte inspiraci na jejich přípravu.

15minutové wok mušle
Ingredience
- Mušle slávky 1 kg
- 2 lžíce wok oleje
- 1 pytel houbové směsi na smažení (400 g, čerstvý - chlazený)
- 2 lžíce rýžového vína (nebo suchého sherry)
- 3 lžíce sójové omáčky
- Drcené chilli papričky
- 1 jarní cibulka
- 1 citrón
Postup
Zkontrolujte mušle: vyhoďte ty, které jsou rozbité, nebo které se po rozevření nezavírají.

Mušle s bylinkami a zeleninou
Ingredience
- Mušle slávky 400 g (14)
- Šalotka 1 ks
- Česnek 2 stroužky
- Řapíkatý celer svázaný s tymiánem a rozmarýnem (9)
- Cherry rajčata 10 ks
- Olivový olej 0,1 l
- Bílé suché víno 0,2 l
- Máslo 0,1kg (7)
- Citrón 1 ks
- Petrželka plochá 0,1 kg
- Domácí chléb 0,2 kg (1, 12)
Postup
Na ohřátý olivový olej dáme šalotku, česnek a svázané bylinky s řapíkatým celerem, orestujeme, přidáme mušle, zalijeme vínem a dusíme cca 2 minuty. Prohodíme, přidáme rajčata a dusíme další 2 minuty. Mušle vybereme z hrnce do temperované mísy, šťávu svaříme. Po odstavení z ohně zašleháme čerstvé máslo a nalijeme šťávu na mušle, pokapeme citronem. Zdobíme, posypeme hrubě nasekanou petrželkou a citronem. Podáváme s opečeným domácím chlebem.
Recept připravil Jiří Schwarz, šéfkuchař Aquapalace Praha

Mušle s estragonem
Ingredience
- Mušle slávka 400 g (14)
- Šalotka 1 ks
- Estragon čerstvý 0,1 kg
- Limetka 3 ks
- Bílé víno 0,2 l
- Smetana na šlehání (vyšlehaná) 0,2 l (7)
- Máslo 0,1 kg (7)
- Kapary 0,1 kg
- Petrželka plochá 0,1 kg
- Olivový domácí chléb 0,2 kg (1, 12)
Postup
Mušle řádně očistíme, odstraníme otevřené a propláchneme.

Slávky BRUXX
Ingredience
- Farmované čerstvé slávky 1 kg
- 4 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 velká banánová šalotka
- 30g uzené slaniny
- 50g karotky
- 2 stroužky česneku
- Špetka soli
- Černý pepř (zatočit 3x mlýnkem)
- 1,5 dcl pšeničného piva (Hoegaarden white)
- Loupaná rajčata
- 1 dcl Creme fraiche
- 1 polévková lžíce belgická hořčice (může být dijonská)
- 30g másla
- 1 polévková lžíce petrželove natě
Postup
Farmované slávky vyperte několikrát ve studené vodě, případné fousky odtrhněte a uložte do lednice. V hrnci si rozpalte olivový olej, přidejte nakrájenou šalotku, slaninu, česnek, karotku nakrájenou na tenká kolečka, špetku soli a černý pepř. Přibližně 2 minuty orestujte, zalijte pivem, přidejte umyté slávky, přikryjte poklicí a zprudka zavařte. Po 4 minutách slávky promíchejte, přidejte nakrájená loupaná rajčata, creme fraiche, hořčici, máslo a nasekanou petrželovou nať. Vařte ještě další 3 minuty, promíchejte a můžete podávat.
Ke slávkám podávejte čerstvě rozpečenou bagetu nebo smažené bramborové hranolky s majonézou.

Slávky na bílém víně s česnekem a petrželkou
Ingredience
- 400 g čerstvých slávek
- 60 ml olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 100 ml bílého vína
- 150 ml rybího vývaru
- 10 g hladkolisté petržele
- ½ citronu
Postup
Do rozehřáté pánve nalijeme olivový olej, který necháme zahřát, a poté do něj přidáme rozmáčknuté stroužky česneku. Do oleje s česnekem nalijeme víno a necháme odvařit alkohol, pak přilijeme polovinu množství rybího vývaru, zakápneme citronem a necháme krátce zredukovat.
Do hrnce s vývarem přidáme mušle, nalijeme zbytek rybího vývaru a necháme je pod pokličkou podusit, dokud se neotevřou. Přidáme nasekanou hladkolistou petržel, promícháme a dochutíme citronem. Na závěr zakápneme extra panenským olivovým olejem. Servírujeme s opečenou bagetou.

Slávky na bílém víně s kořenovou zeleninou
Ingredience
- 1 kg čerstvých slávek
- 150 ml bílého vína
- 100 ml smetany
- 20 g plocholisté petržele
- 20 g libečku
- 100 g šalotky
- 150 g celeru
- 150 g brambor
- 1 citron
Postup
Do rozpáleného hrnce vložíme slávky, zalijeme bílým vínem, přiklopíme pokličkou a dusíme 5 až 7 minut, dokud se slávky neotevřou. Vývar scedíme. Brambory a celer nakrájíme na asi centimetrové kostičky a blanšírujeme v osolené vodě. Otrháme listy z petržele a libečku, stonky si dáme stranou. Vývar ze slávek s bílým vínem doplníme šalotkou, ořezem brambor a celeru a stonky petržele a svaříme na polovinu. Poté přecedíme a přidáme smetanu v poměru asi 1:1 k vývaru. Slávky vyskládáme na talíř, přelijeme omáčkou, přidáme bramborové a celerové kostky, libeček a petržel. Zakápneme citronem a můžeme podávat.

Slávky na černém pivě, hranolky, petrželková majonéza
Ingredience
Ingredience na jednu porci:
- slávky
- olej rostlinný
- šalotka
- řapíkatý celer
- mrkev
- sůl
- pepř
- pivo Guinness Stout Draught
- česnek
- jarní cibulka
- plocholistá petržel
- máslo
- hořčice hrubozrnná
- hořčice dijon
Hranolky:
- brambory
- olej na smažení
- sůl
Petrželková majonéza:
- žloutky
- olej
- sůl
- citrón
- česnek
- petržel hladkolistá
- bílé víno
Postup
Na rozpáleném oleji orestujeme očištěný, na kostičky (cca 5x5mm) nakrájený řapákatý celer a mrkev, poté přisypeme na drobno nakrájenou šalotku, česnek a krátce zpěníme. Přidáme oba druhy hořčice a společně zarestujeme, osolíme, opepříme a podlijeme pivem. Necháme kráce svařit a poté vložíme očištěné slávky. Vše společně promícháme a přiklopené vaříme cca 4 minuty. Hotové slávky odstavíme a promícháme s nakrájenou jarní cibulkou, plocholistou petrželí a kostičkami vychlazeného másla, které nám zahustí vzniklou omáčku. Dle chuti dosolíme. Servírujeme s osmaženými hranolkami a petrželkovou majonézou.
Omyté brambory nakrájíme i se slupkou na hranolky o tloušce 7x7mm a pozvolna smažíme v oleji. Poté hranolky vyjmeme, osušíme. Olej rozpálíme na 180°C a hranolky podruhé zprudka osmažíme do zlatova. Hotové hrnolky před servisem osolíme.
Z plocholisté petržele, česneku a oleje si v termomixu při 50°C vymixujeme petželkový olej, který necháme důkladně přecedit přes jemné sítko a zchladnout do pokojové teploty. Poté s postupným přidáním žloutků vyšleháme tuhou majonézu, kterou dochutíme solí, bílým vínem, šťávou a kůrou z citrónu. Před servisem necháme majonézu důkladně vychladit.

Slávky na curry s kokosovým mlékem a jasmínovou rýží
Ingredience
Množství na jednu porci:
- slávky 0,6 kg
- olej sezamový 15 ml
- česnek
- galangal
- citrónová tráva
- feferonka červená
- curry pasta žlutá
- kokosové mléko 75 ml
- limetové listy
- palmový cukr
- limeta
- koriandr
- rybí omáčka
Jasmínová rýže:
- jasmínová rýže 0,1 kg
- sezam černý
- sůl
Postup
Očištěný galangal, citrónovou trávu, česnek a feferonku nakrájíme na kostičky 3x3mm. Vše zpěníme na rozpáleném sezamovém oleji. Poté přidáme curry pastu a společně krátce orestujeme. Hotovou směs zalijeme kokosovým mlékem, přidáme palmový cukr, stonky nakrájeného koriandru a limetové listy, dochutíme rybí omáčkou a částí limetové šťávy. Společně provaříme a poté přisypeme očištěné slávky, promícháme a přiklopené vačíme cca 4 minuty. Uvařené mušle promícháme, případně dochutíme rybí omáčkou a limetovou šťávou. Hotové mušle servírujeme sypané koriandem společně s jasmínovou rýží.

Slávky na kari s jablky
Ingredience
-
OMÁČKA
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule
- Bílá část pórku
- 2 stroužky česneku
- 2 granny smith jabka
- 2 lžíce kari koření
- 4 rajčata
- 500g rybí vývar
- Šťáva z jednoho pomeranče
- 50g másla
- sůl
-
SLÁVKY
- 2 kg čerstvých slávek
- 100ml bílého vína
-
BROKOLICE
- 1/2 brokolice
- sůl
- olivový olej
-
JABLKA
- 2 granny smith jabka
Postup
V hrnci rozpalte olivový olej, přidejte nasekanou cibuly a nechte zpěnit. Poté přidejte nasekaný pórek a česnek. Jakmile chytí trochu barvu, přidejte nakrájené a oloupané jabka a opékejte spolu 1 minutu. Zasypte kari kořením, spolu promíchejte a opékejte další minutu. Přidejte na kostičky nakrájené najčata a zalijte horkým rybím vývarem. Vařte cca 20 minut. Omáčku rozmixujte tyčovým mixérem, přeceďte a dochuťte solí a šťávou z pomeranče. Přiveďte znova k bodu varu, odstavte a nakonec přidejte máslo na zjemnění.
Slávky opláchněte, trochu s nimi potřeste a otevřené vyhoďte. Do hrnce s trochou vaříci vody přihoďte slávky, zalejte vínem a zavřete pokjlicí. Vařte 2 minuty, než se slávky otevřou. Uvařené je vhoďte do hotové omáčky.
Brokolici rozdělte na jednotlivé hlavičky a ve vařící osolené vodě je zblanšírujte na 30 sekund (poté je rovnou přendejte do ledové vody). Usušte je a opečte na panvi s trochou olivového oleje.
Oloupané jablíčka nakrájejte na malé kostičky.

Slávky s bylinkovým máslem a celerovým risottem
Ingredience
Ingredience na dvě porce
- Mrkev 3x
- Šalotka 1 ks
- Bulva celeru 1x
- Šalotka 4x
- Česnek 3 stroužky
- Olivový olej
- Bílé suché víno 4dcl
- Máslo 1x
- Parmesan
- Šafrán
- Crème fraîche 1x
- Limeta 1x
- Kopr
- Hladkolistá petržel
- Pažitka
- Sušené chilli
- Sušený divoký česnek
Postup
V úplném začátku je třeba si připravit mušle a to tak, že je propláchneme vodou a vybereme pouze ty, které jsou pevně uzavřené! Mušle, které jsou otevřené musíme ihned vyhodit.
V hrnci na olivovém oleji zprudka opečeme dvě šalotky překrojené napůl a to včetně slupky. Poté přidáme na větší kusy nakrájenou mrkev, pouze očištěnou, ale také se slupkou. Nakonec na větší kusy řapíkatý celer. Opečenou zeleninu podlijeme 2dcl vína a necháme odpařit alkohol. Do takto připraveného základu vhodíme probrané slávky, podlijeme cca 4dcl vody osolíme a přiklopíme pokličkou. Vaříme cca 5 minut maximálně však 10! Vývar scedíme budeme ho potřebovat na přípravu risotta a slávky vybereme do misky/talíře.
Na celerové risotto si nakrájíme bulvu celeru na opravdu jemné kostičky téměř ve velikosti rýže. Opravdu to za tu práci stojí! Dvě salotky také nakrájíme velmi na jemno a necháme zesklovatět na olivovém oleji, nejlépe se připravuje v pánvi. Na šalotku vhodíme kostičky celeru a zlehka opečeme. Když má celer zlatavou barvu, podlijeme 2dcl vína a necháme zcela odpařit. Poté jako u klasického risotta přiléváme po troškách vývar (my použijeme ten ze slávek) a až se odpaří přiléváme další dokud celer tak akorát nezměkne. Je důležité aby zůstal ,,al dente”. V tuto chvíli přidáme pár pestíků šafránu. Poslední dávku vývaru přilijeme aby se směs zdála až příliš tekutá, v tu chvíli stáhneme z ohně přidáme cca ¼ másla a hezky vmícháme dokud se nerozpustí. Na závěr přidáme dvě lžíce crème fraîche a pořádnou porci parmesánu.
Do změklého zbytku másla nasekámé hlaskolistou petržel, kopr, pažitku přidáme utřený česnek se solí a pořádně promícháme. Do každé slávky vetřeme dávku bylinkového másla aby zakrylo ,,maso” v mušlí. Takto připravené mušle dáme zapéct na 3-4 minuty při 180 stupních do trouby.
Servírujeme do hlubšího talíře dávku risotta do něj zapíchané slávky a vše odzobíme chilli, divokým česnekem a popřípadě koprem.

Thajské seafood kari se slávkami, citronovou trávou a thajskou bazalkou
Ingredience
- 1 600 g čerstvých slávek
- 1 ks citronové trávy
- 1 hrst stonků thajské bazalky
- 4 polévkové lžíce kari pasty (viz níže)
- 250 ml kokosového mléka
Kari pasta:
- 2 stroužky loupaného česneku
- 3 ks sladkých chilli paprik bez jadřince
- 2 ks citronové trávy
- 5 ks šalotky
- 1 polévková lžíce celého koriandru
- 2 polévkové lžíce krevetové pasty
- 2 polévkové lžíce mleté kurkumy
- 1 polévková lžíce rybí omáčky
- ½ polévkové lžičky palmového cukru
- 500 ml kokosového mléka
Postup
Nejprve si připravíme kari pastu. Semínka koriandru orestujeme na sucho a rozdrtíme v hmoždíři. Na tuku orestujeme najemno nakrájenou šalotku, česnek, citronovou trávu a sladké chilli. Přidáme nastrouhaný palmový cukr, krevetovou pastu, důkladně promícháme a zaprášíme mletou kurkumou. Takto připravený základ důkladně promícháme a podlijeme rybí omáčkou a kokosovým mlékem. Lehce provaříme 15 minut a poté důkladně vymixujeme v jemnou kari pastu.
Ve wok pánvi orestujeme najemno nakrájenou citronovou trávu a překrájené stonky thajské bazalky. Přidáme předem připravenou kari pastu a lehce promícháme. Přisypeme čerstvé slávky a podlijeme kokosovým mlékem. Přiklopíme pokličkou. Mušle provaříme maximálně 4 minuty. Po uvaření mušle vybereme a přendáme do hlubokého talíře. Zbylou omáčku lehce svaříme do krémové konzistence. Před konzumací přelijeme mušle omáčkou, dozdobíme snítky thajské bazalky. Chuť můžeme zvýraznit čerstvě nasekanými chilli papričkami. Jako přílohu podáváme tapiokový chléb.

Tradiční holandské mušle
Ingredience
- Mušle 400 g
- Pórek 2 ks
- Cibule 2 ks
- Řapíkatý celer
- Bobkový list 2 ks
- 1 sklenice suchého bílého vína, piva nebo vody
Postup
Opláchněte mušle. Podívejte se na ně a odstraňte všechny otevřené nebo rozbité. Pórek a cibuli nakrájejte na tenké kroužky. Nahrubo nakrájejte listy celeru a omyjte zeleninu. Mušle s nakrájenou zeleninou dejte do velké pánve, přidejte víno, zakryjte pánev a přiveďte k varu. Mušle vařte na vysokou teplotě po dobu 5 až 8 minut. Během vaření je občas potřepejte.